Op zoek naar een nieuwe fiets? Bekijk Ons Assortiment

20 april Urban Arrow Roadshow – Fietshuys Amstelveen. Meer info

Elektrische bakfietsen: Het vervoer van de toekomst

Je ziet ze steeds vaker voorbij rijden, elektrische bakfietsen. En dat is niet gek. In de afgelopen jaren is er namelijk een flinke groei geweest in de aankoop van bakfietsen door heel Nederland. Veel gezinnen zien de voordelen van bakfietsen in. Zo zijn veel mensen bezig met verduurzaming en wordt de drukte in het woon- werkverkeer ook steeds groter. Is de elektrische bakfiets het vervoer van de toekomst? Of leven we slechts in een tijdelijke hype?

Waarom elektrische bakfietsen het vervoer van de toekomst zijn

Mooie merken zoals Urban Arrow, Lovens en Carqon kijken in de toekomst en investeren flink in de ontwikkeling van elektrische bakfietsen. Dit komt niet uit de lucht vallen, want er zijn diverse redenen waarom elektrische bakfietsen het vervoer van de toekomst kan worden.

Steeds meer mensen kiezen voor deze vorm van vervoer omdat het duurzaam, praktisch en gezond is. Bovendien is het een efficiënte manier om jezelf en je kinderen te verplaatsen in de drukke steden, zonder dat je last hebt van files of parkeerproblemen. De elektrische ondersteuning zorgt ervoor dat je gemakkelijk lange afstanden kunt afleggen en met de krachtige motor is het gemakkelijker om ook met zware vracht te vervoeren.

Naast deze voordelen is er een trend op gebied van verduurzaming gaande waarin steeds meer steden de binnenstad autovrij willen maken. Wanneer deze ontwikkelingen zich de komende jaren doorzetten, zal de bakfiets het meest gekozen vervoer worden voor veel gezinnen. En wellicht ook voor de alleenstaande, waarvoor de bakfiets eveneens praktische voordelen biedt.

Het is niet gek dat mensen zullen kiezen voor de elektrische bakfiets als hoofd vervoersmiddel. Door de ontwikkeling in technologie wordt de bakfiets namelijk steeds comfortabeler. Zo worden de batterijen van de fietsen alsmaar beter en bieden de krachtige motoren fijne trapondersteuning. Hierdoor kun je gemakkelijk lange afstanden fietsen zonder veel aan de lader te hangen of zelf snel uitgeput te zijn.

Sed vitae volutpat est arcu vitae viverra vitae morbi. Consectetur nunc aenean faucibus quisque sem. Venenatis elit turpis consequat suspendisse dignissim risus etiam. Ac nunc faucibus malesuada eget praesent. Pharetra nascetur et dui arcu sit tincidunt faucibus feugiat volutpat. Rutrum quis aenean sodales eget et viverra fringilla. Morbi tellus amet suspendisse vitae ultricies volutpat dictum lectus cursus. Enim sed et velit mattis felis eget. Varius sed pellentesque fermentum facilisi viverra adipiscing quam.

Vrouw op Urban Arrow bakfiets

Milieuvriendelijkheid van elektrische bakfietsen

Een auto of een bakfiets? Welke is milieuvriendelijker? Als je de bakfiets in gedachten had krijg je 10 punten! 😉

Natuurlijk is deze rekensom niet zo moeilijk. Zelfs als je de elektrische bakfiets vergelijkt met de elektrische auto. Naast dat het productieproces voor het produceren van een e-bakfiets duurzamer is dan dat van de elektrische auto, zijn ook de energiekosten per gereden kilometer bij de bakfiets een stuk lager.

Een snelle berekening van het energieverbruik tussen een Tesla en een Urban Arrow laat het volgende zien:

  • Tesla: 0,2 kWh per kilometer
  • Urban Arrow: 0,05 kWh per kilometer

 

Dit betekent dat de Urban Arrow maar liefst 75% minder energie per gereden kilometer verbruikt. Dit is niet alleen duurzaam voor het milieu, maar ook voor de portemonnee.

De voordelen van de elektrische bakfiets

Steeds meer mensen laten een tweede auto links liggen en stappen over op een elektrische bakfiets. Dit komt omdat er veel voordelen zijn van de elektrische bakfiets tegenover een auto of ander vervoersmiddel. Zo is een e-bakfiets niet alleen praktisch, maar heeft het ook financiële voordelen.

Praktische voordelen

Elektrische bakfietsen zijn uiterst praktisch in gebruik. Zo bieden ze meer ruimte dan traditionele fietsen, waardoor je gemakkelijk meerdere kinderen, boodschappen of zelfs huisdieren kunt vervoeren. Dit maakt elektrische bakfietsen bijvoorbeeld ideaal voor ouders die hun kinderen naar school of sportactiviteiten willen brengen.


Ook zijn er praktische voordelen in vergelijking met de auto. Zo kun je met een elektrische bakfiets altijd een parkeerplekje vinden, betaal je geen parkeerkosten en manoeuvreer je gemakkelijk langs de stedelijke files. Dit bespaart dus niet alleen tijd, maar ook geld.

Financiële voordelen

Naast deze praktische voordelen heeft de elektrische bakfiets ook financiële voordelen. Zo zijn de aanschafkosten van de cargo fiets lager dan die van de auto. Even als de onderhoudskosten en verzekeringen. Als klap op de vuurpijl heb je geen last van hoge benzinekosten en is je bakfiets binnen een aantal uur helemaal volgeladen voor een laag bedrag aan energiekosten. Momenteel zijn er ook geen belastingen actief op het bezit van een bakfiets.

Groei van het aantal e-bakfietsen

Uit cijfers van de RAI vereniging zien we dat de gemiddelde jaarlijkse groei van het aantal verkopen tussen de 30-40% per jaar ligt. Enorme groeicijfers die terug te zien zijn in het aantal bakfietsen op de weg.
De groei van het aantal elektrische bakfietsen is niet alleen te danken aan de toenemende populariteit van elektrische fietsen in het algemeen, maar ook aan het groeiende bewustzijn rondom duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Elektrische bakfietsen bieden namelijk een alternatief voor het gebruik van auto’s in stedelijke gebieden, waar de luchtkwaliteit vaak onder druk staat.

Waar op letten bij aankoop elektrische bakfiets

Zie je de voordelen ook in en wil je een elektrische bakfiets kopen? Dan hebben we nog een aantal handige tips voor je waar je op kunt letten bij de aankoop van een elektrische bakfiets.

Als eerste punt is het goed om te bedenken voor welke doeleinde je een bakfiets wilt aanschaffen. Is dit voornamelijk om je kinderen met een korte afstand naar school te brengen? Of wil je lange afstanden kunnen fietsen met veel gewicht in de bak? Op deze manier kan je rekening houden met de grootte van de bak en de nodige actieradius van de accu.

Als tweede punt is het altijd goed om te kijken naar het gewicht van de bakfiets. Je wilt het liefst dat deze zo licht mogelijk is zodat je makkelijk kunt manoeuvreren in het verkeer.

Een stukje veiligheid is ook niet onbelangrijk. Zeker als je van plan bent om kleine kinderen te vervoeren. In dat geval kun je het beste kiezen voor een hogere bak met goede zitjes en riemen voor de kinderen.

Als laatste tip willen we je graag meegeven dat het proefrijden van een bakfiets altijd erg belangrijk is. Per persoon kan het verschillen welke bakfiets het fijnst rijdt. Voor de ene is dat een Batavus bakfiets en voor de ander een Trek bakfiets.

Bij Het Fietshuys kun je altijd terecht voor een proefrit met persoonlijk advies van onze bakfiets specialisten.

Wil je een proefrit maken?

Wellicht zijn onderstaande fietsen wel iets voor jou. Bekijk ze online en maak een proefrit bij een van onze winkels.

Urban Arrow| Family Performance Plus

TREK | Fetch+ 4

Gerelateerde blogs
Fietshuys