Op zoek naar een nieuwe fiets? Bekijk Ons Assortiment

Maak direct een afspraak voor onderhoud of reparatie. KLIK HIER

Wat is de accu levensduur van een elektrische fiets?

De accu is een belangrijk deel van de elektrische fiets. Samen met de motor zorgen ze ervoor dat u met trapondersteuning kunt fietsen. Helaas gaat de accu van de elektrische fiets minder lang mee dan de fiets zelf. Een elektrische fiets houdt het doorgaans tussen de 8 en 12 jaar vol. Een accu gaat vaak tussen de 5 en 8 jaar mee. Het is dus van belang om te weten wat de accu levensduur van een elektrische fiets is.

fietsaccu op een fiets

Verschillende soorten accu’s en hun levensduur

Er zijn verschillende soorten accu’s. Een accu werkt door middel van een chemisch proces, dit vindt elke keer plaats als de accu wordt opgeladen en gebruikt. Elke keer dat het proces plaats vindt neemt de sterkte en dus de totale energie iets af. De verschillende soorten accu’s maken gebruik van verschillende soorten chemicaliën, hieronder een tabel met de verschillende type accu’s en hun verwachte levensduur.

De accu’s die langer mee gaan zijn ook duurder. De kosten per rij-jaar zijn voor de LFP accu’s het laagst en ook voor het milieu zijn dit de beste accu’s.

Soort accu Verwachte levensduur
Nikkel Methaalhydride (Ni-MH) 4 jaar
Lithium Ion (Li-Ion) 6 jaar
Lithium Polymeer (Li-Po) 6 jaar
Lithium Ijzerfosfaat (LFP) 8 jaar

Levensduur van uw fietsaccu verlengen

Ook al gaat een accu minder lang mee dan een elektrische fiets is het wel van belang om ervoor te zorgen dat uw accu zo lang mogelijk mee gaat. U kunt er op een aantal manieren voor zorgen dat uw accu langer mee gaat:

  • De accu bewaren op kamer temperatuur. De accu gaat langer mee als hij zo min mogelijk bloot gesteld wordt aan extreem hoge of lage temperaturen. Zorg er dus voor dat u uw accu bewaart op kamertemperatuur.
  • De accu met enige regelmaat blijven gebruiken. Het is voor de accu niet goed als hij gedurende een lange periode, bijvoorbeeld de hele winter, ongebruikt blijft. Het is goed om dus ook in de winter nog af en toe een rondje te fietsen.
  • Als de accu toch voor langere tijd ongebruikt blijft kunt u deze het beste tot 70% opladen en daarna de accu op kamertemperatuur bewaren.
  • De accu niet helemaal leeg laten lopen en niet helemaal opladen. De accu houdt het aanzienlijk langer vol als hij niet helemaal leeg gereden wordt en ook niet helemaal vol geladen wordt. Het kan dus handig zijn om te investeren in een accu met meer inhoud zodat u nog steeds genoeg actieradius overhoudt zonder de accu helemaal leeg te laten lopen.
  • De accu 1 keer per 3 maanden wel helemaal leeg te laten lopen en hem dan weer volledig op te laden. Dit is goed voor het onderhoud van de accu.

Actieradius van een accu van een elektrische fiets

De actieradius van een accu is van meerdere factoren afhankelijk:

  • Het aantal watt van de accu, een accu van 300w heeft een actieradius van 30-45km. Bij 600w is dat al 80-120km
  • Ook is de temperatuur van belang. Bij een lage temperatuur is de actieradius van een accu lager.
  • De bandenspanning, een hogere bandenspanning zorgt voor minder weerstand en dus een hogere actieradius.
  • De trapondersteuning bij het wegrijden. Deze trapondersteuning kost erg veel energie, de actieradius wordt hoger als u weg rijdt zonder trapondersteuning.

 

Het is dus best goed te beïnvloeden hoe ver u kunt rijden met een elektrische fiets. Door met een aantal dingen rekening te houden kunt u net die paar extra kilometers fietsen.

Vrouw op Gazelle fiets

De juiste accu voor u

Het is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat u een accu kiest die goed past bij uw wensen. Kom daarom gerust een keer langs bij Het Fietshuys. Dan kunnen wij u passend advies geven zodat u onze winkel met de juiste aankoop verlaat. Ook kunt u altijd bij ons terecht voor een proefrit.

Waarom wij?

Wij hebben een ruim aanbod aan elektrische fietsen van verschillende  merken

Kom gauw langs in een van onze winkels en kijk welke e-bike het beste bij jou past! Koffie na de proefrit. We staan voor je klaar!

Fietshuys