Op zoek naar een nieuwe fiets? Bekijk Ons Assortiment

Maak direct een afspraak voor onderhoud of reparatie. KLIK HIER

10 dingen waar je op moet letten bij het kopen van een bakfiets

De populariteit van bakfietsen is enorm stijgende in de afgelopen jaren. Zeker als het gaat om elektrische bakfietsen. Dit zie je ook terug in het aanbod van verschillende merken. Wil je een bakfiets kopen? Dan wordt het je steeds lastiger gemaakt met een breed aanbod van verschillende  merken en modellen. Welke bakfiets voldoet het beste aan jouw wensen?

Om je in de juiste richting te helpen hebben wij daarom 10 tips voor je op een rijtje gezet die je kunt gebruiken voor het kopen van een bakfiets.

1. Waar ga je de bakfiets voor gebruiken?

Als eerste stap zul je moeten bedenken waar je de bakfiets allemaal voor gaat gebruiken. Gebruik je de bakfiets voor het vervoeren van je kinderen? Of juist voor boodschappen en andere spullen? En welke afstanden wil je gaan rijden met de bakfiets? Kom je zware heuvels of steile bruggen tegen op je fietsroutes?

Deze vragen zijn belangrijk omdat je op basis van deze punten moet kiezen voor de juiste accu, kracht van de motor en type bak.

2. Bepaal het juiste budget

Bij een bakfiets kopen komt een bepaald budget kijken. Hoe hoog het budget is, is natuurlijk afhankelijk van jou. Maar daarnaast zul je ook moeten kijken naar welk type bakfiets je kunt kopen voor je budget. Wil je een elektrische bakfiets? Dan heb je over het algemeen ook een hoger budget nodig. Kom daarom altijd bij de fietsenwinkel aan met een voorbedacht minimum en absoluut maximum budget. Zo kun je de juiste keuzes maken.

3. Kies het juiste type (elektrische) bakfiets

Wanneer je duidelijk hebt gemaakt welk budget je hebt en waar je de bakfiets voor gaat gebruiken, kun je op basis van deze lijst aan ‘eisen’ het juiste type bakfiets uitkiezen. Je hebt namelijk nogal wat keus!

Wil je alvast een overzicht zien van verschillende bakfietsen? Bekijk dan hier alle bakfietsen.

Elektrische bakfiets of niet-elektrische bakfiets?

Elektrische bakfietsen zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Mooie merken zoals Urban Arrow en Lovens zie je steeds vaker voorbij komen en niet zonder reden. De e-bakfietsen bieden enorm veel comfort. Hier betaal je vaak wel wat meer voor.

Heb je genoeg budget en heb je baad bij trapondersteuning omdat je lange afstanden fietst met een volgeladen bak? Dan is een elektrische bakfiets een goede investering.

Laat je budget het niet toe om voor een elektrische variant te gaan? Maak dan een aantal proefritten op een normale bakfiets om te zien welke het beste past bij jouw wensen.

Tweewieler of driewieler?

Naast de keuze uit elektrisch of niet-elektrisch, kun je ook nog kiezen uit een tweewieler of driewieler bakfiets. Ook deze hebben beiden hun voor- en nadelen.

Een driewieler biedt de meeste stabiliteit bij het op- en afstappen. Zeker wanneer je erg zware dingen vervoerd kan een driewieler in dat geval een slimme keuze zijn.

Wil je makkelijk kunnen manoeuvreren door het verkeer? Dan is een tweewieler vaak een betere keuze. Hiermee ben je een stuk wendbaarder en kun je makkelijker scherpe bochten nemen.

4. Grootte en gewicht

Ook de grootte en het gewicht van de bakfiets is een belangrijk factor om mee te nemen in je beslissing bij het kopen van een bakfiets. Ben je van plan om meerdere kinderen of zware ladingen te vervoeren, dan is het hebben van een grote bak natuurlijk belangrijk.

Daarnaast speelt het gewicht ook een rol. Met veel gewicht in de bak wil je het liefst een lichte bakfiets hebben. Zo kun je deze beter onder controle houden bij het op- en afstappen en zijn ook het maken van bochten een stuk makkelijker.

5. Is het merk nog belangrijk?

Met zoveel verschillende bakfiets merken op de markt, hoe kies je dan de beste uit? Belangrijk is om een overzicht te maken van de merken die jou het meeste aanspreken. Houd hierbij ook rekening met de kwaliteit en de prijsklasse van de merken. Daarnaast moet het merk natuurlijk voldoen aan jouw wensenlijst.

Als laatste is het vooral belangrijk om een proefrit te maken op de verschillende merken uit je lijstje. Zo kun je per merk bepalen welke voor jou het meeste comfortabel is.

Daarnaast bieden fysieke fietsenwinkels zoals Het Fietshuys ook de mogelijkheid om advies te krijgen van een bakfietsspecialist. Zo word je in de winkel op de juiste manier geholpen bij het kopen van jouw bakfiets.

Bakfiets elektrisch kopen

6. Zorg voor genoeg veiligheid

Misschien viel deze al onder een van je eisen toen je bedacht waar je de bakfiets voor wilt gaan gebruiken. Maar bij het vervoeren van kinderen is veiligheid natuurlijk een must. In principe voldoen vrijwel alle moderne bakfietsen vandaag de dag aan de veiligheidseisen. Zo bieden veel merken zitjes aan met riemen en kunnen kinderen zich vasthouden binnen de bak. Wil je net dat beetje extra op gebied van veiligheid? Dan zijn de bakfietsen van Carqon wellicht wat voor jou. Deze zijn voorzien van een hogere bak wat net wat meer veiligheid biedt.

7. Altijd een proefrit maken

We hebben het al een aantal keer benoemd, maar het maken van een proefrit is om verschillende redenen een belangrijk punt bij het kopen van een bakfiets.

Let tijdens het doen van een proefrit op de volgende punten:

  • Neem je kinderen mee tijden de proefrit. Dan kun je testen hoe het is om met gewicht in de bak te fietsen.
  • Test op verschillende soorten terrein, zoals vlakke wegen, heuvelachtig terrein en bochten.
  • Let op de grootte van de bak en of deze groot genoeg is voor jouw behoeften (hier kunnen je kinderen ook weer bij helpen).
  • Test de breedte van de bak om te zien of je door smalle straatjes en fietspaden kunt manoeuvreren.
  • Test de hoogte van het stuur en het zadel en kijk of deze verstelbaar zijn voor optimaal comfort.
  • Test de remmen en versnellingen om te zien of deze goed werken en je veilig kunt fietsen.
  • Kijk of je de fiets makkelijk van het standaard af krijgt en of je makkelijk uit stilstand kunt wegrijden. Test ook of je makkelijk stil kunt staan na afremmen.

8. Kies altijd voor comfort

Als je dagelijks op de bakfiets gaat rijden is het erg belangrijk dat deze comfortabel is. Zit het zadel lekker? Is de trapondersteuning goed in alle versnellingen? Hier kom je ook achter tijdens je proefrit.

9. Vraag altijd naar garantie en service

Heb je de juiste bakfiets kunnen vinden? Vraag dan altijd nog even naar de garantie en service.

Bij Het Fietshuys krijg je altijd 2 jaar garantie op de fiets en de accu. 

Tevens krijg je bij aankoop een onderhoudskaart. Deze onderhoudskaart geeft recht op een gratis eerste onderhoudsbeurt en korting op de 2e, 3e, 4e en 5e onderhoudsbeurt. 

10. Moet ik een verzekering nemen?

Als laatste tip kunnen we je aanraden om bij het kopen van een bakfiets een verzekering af te sluiten. Een bakfiets is een waardevol bezit en kan gestolen worden of beschadigd raken. Met een verzekering ben je gedekt voor dit soort vervelende gebeurtenissen.

Er zijn verschillende soorten verzekeringen beschikbaar voor bakfietsen, zoals een diefstalverzekering, WA-verzekering of een all-risk verzekering. De keuze voor de juiste verzekering hangt af van je persoonlijke situatie en wensen.

Conclusie

We hopen dat je wat hebt aan deze tips voor het vinden van de droom bakfiets voor jou of jullie gezin. Bij Het Fietshuys bieden we verschillende mooie bakfiets merken aan. Op onze fysieke locaties in Abcoude, Amstelveen en Weesp kun je terecht voor een proefrit en helpen we je met passend advies. Via onze website kun je alvast een overzicht van alle fietsen inzien en een proefrit aanvragen voor de fietsen die jij graag wilt uitproberen. Tot snel!

Wil je een proefrit maken?

Wellicht zijn onderstaande fietsen wel iets voor jou. Bekijk ze online en maak een proefrit bij een van onze winkels.

Urban Arrow| Family Performance Plus

Lovens bakfiets S85 – Moss Green

Lovens | S85 – Moss Green

Gerelateerde blogs
Fietshuys