Op zoek naar een nieuwe fiets? Bekijk Ons Assortiment

Maak direct een afspraak voor onderhoud of reparatie. KLIK HIER

Tips voor het kopen van een e-bike

Een e-bike kopen is vaak een dure aanschaf. Wij begrijpen dat je om die reden goed onderzoek wilt doen voordat je er een koopt. Daarom geven wij in dit artikel een aantal handige tips waar je op kunt letten bij het kopen van een e-bike.

Tips voor het kopen e-bike

Waar gebruik je de e-bike voor?

In onze winkel inventariseren wij altijd naar uw wensen en verwachtingen. Gaat u lange of korte afstanden fietsen? Of wilt u een snelle sportieve e-bike zodat u sneller op uw locatie bent?

Als u van plan bent om lange afstanden te rijden met uw e-bike, zoals lange fietstochten, dan is het handig om een e-bike te nemen waarvan de accu een hoge actieradius heeft. Deze zorgt ervoor dat fietsaccu langer meegaat en u dus langere afstanden kunt fietsen. Als u kortere afstanden rijdt zoals een aantal kilometer naar uw werk of naar de supermarkt, dan kunt u ook een accu nemen met een lagere actieradius. Onder het kopje fietsaccu’s vertellen we u hier meer over.

Als u een beetje houdt van doorfietsen kunt u kiezen voor een high speed e-bike, ook wel een speed pedelec genoemd. Deze supersnelle e-bikes kunnen snelheden halen tot wel 45 km/u! Door deze hoge snelheid vallen dit soort fietsen onder de categorie bromfietsen. Daarom zijn dit soort fietsen altijd voorzien van een geel kenteken en zult u een fietshelm moeten dragen tijdens het rijden op deze fiets.

Fiets comfort

Een goede e-bike moet comfort bieden. De Fietsersbond heeft daarom onderzoek gedaan naar hoe een fiets een stuk comfortabeler kan worden.

Een verende zadelpen zorgt voor een trillingsreductie op het zadel. Dit houdt in dat het alle trillingen en klappen opvangt als u over een hobbel of onverharde weg rijdt. Dit is erg fijn en biedt extra comfort aan uw fietsrit.

Een goede verende voorvork (de vering in het voorwiel) zorgt voor een trillingsreductie op het stuur, wat leidt tot extra comfort op de handen, polsen en armen.

Ook het type band van de fiets kan het verschil maken. Zo zorgen ook bredere banden voor minder trillingen en dus meer comfort tijdens het fietsen.

Neem deze opties mee in de keuze van een e-bike zodat uw fiets zo comfortabel mogelijk rijdt.

Wat voor soort e-bike moet u kiezen?

Er zijn een hoop verschillende e-bikes waaruit u kunt kiezen. Wilt u een e-bike met een vaste accu of losse accu? Welk frametype moet ik kiezen? Wat voor soort motor en soort trapondersteuning?

Losse of vaste accu?

Een losse accu is vaak handiger als u geen stopcontact heeft in uw schuur, of andere plek waar u uw fiets stalt. Deze losse accu’s zijn wel gevoeliger voor diefstal. Een pluspunt is wel dat een losse accu makkelijker te vervangen als deze ooit kapot gaat.

Wanneer u wel een stopcontact in de buurt heeft van uw fietsenstalling kunt u kiezen voor een vaste accu. Een vaste accu zit vaak in het frame van een fiets en geeft daardoor een beter verdeeld gewicht en een goede wegligging.

Frametype

Het frametype is een belangrijke keuze. Kiest u voor een damesframe, herenframe of een lage instap frame? Dit is geheel uw keus en wordt bepaald door uw eigen voorkeuren. Wel kunnen we als tip geven dat een lage instap ook handig kan zijn voor mannen die wat moeilijker op een fiets kunnen komen.

Daarnaast is het kiezen van de juiste framemaat ook een belangrijke factor.

Framemaat van een fiets

Motor en soort trapondersteuning

Maakt het uit waar de motor zit op een e-bike? Jazeker! De plek van de motor maakt een verschil in de fietsbeleving. Bij een e-bike kunt u kiezen tussen een achterwiel-, voorwiel-, of middenmotor.

Een achterwielmotor laat het lijken alsof je wind in de rug hebt en voorwielmotor voelt alsof je wordt voortgetrokken. Bij een middenmotor voelt het alsof je op een normale fiets fietst. Wat het fijnst is verschilt per persoon, maar omdat een middenmotor het meest lijkt op een normale fiets wordt deze vaak als het fijnst ervaren.

Ook kun je kiezen tussen twee soorten trapondersteuning: Trapkrachtsensor of rotatiesensor.

Een trapkrachtsensor reageert op de kracht die u zelf zet bij het fietsen. Als u meer kracht geeft op de trappers dan zal de trapkrachtsensor ervoor zorgen dat er meer ondersteuning komt. Dit is ideaal als u bijvoorbeeld een berg of brug op fietst. Hoe meer kracht je zet hoe meer ondersteuning er komt.

Een rotatiesensor geeft altijd een gelijke ondersteuning, ongeacht hoeveel kracht je op de trappers zet.

Onze e-bike merken

Het Fietshuys biedt een breed aanbod aan elektrische fietsen. Merken met een stevig profiel en een garantie voor kwaliteit. Klik hieronder op onze verschillende fietsmerken om deze beter te bekijken.

Kom eens langs

We hopen dat we u middels dit artikel een beetje in de goede richting hebben kunnen helpen in de zoektocht naar een nieuwe e-bike. Uiteraard gaat er niks boven het uittesten van de verschillende mogelijkheden die wij hier zojuist hebben benoemd. Kom daarom eens langs bij Het Fietshuys. Dan kunnen wij u verder helpen met het uitzoeken van een goede e-bike die bij u past. Ook een proefrit maken is altijd mogelijk.

Waarom wij?

Wij hebben alle grote e-bike merken op een rij

Kom gauw langs in een van onze winkels en kijk welke e-bike het beste bij jou! Koffie na de proefrit. We staan voor je klaar!

Fietshuys