Op zoek naar een nieuwe fiets? Bekijk Ons Assortiment

20 april Urban Arrow Roadshow – Fietshuys Amstelveen. Meer info

Fietshuys weetje

Fietshelm juist afstellen: Zo hoor je ‘m te dragen!

Het juist afstellen van een fietshelm is vanzelfsprekend, maar dit wordt lang niet altijd op de goede manier gedaan. Voor jouw eigen veiligheid is het belangrijk dat een fietshelm goed zit, zodat een eventuele klap op het hoofd tijdens een val goed wordt opgevangen. Op deze pagina leggen we precies uit hoe je een fietshelm moet afstellen en geven we een aantal tips bij het kopen van een passende fietshelm.

De juiste fietshelm

Voordat je een fietshelm afstelt is het belangrijk dat je in eerste instantie de juiste maat fietshelm hebt. Deze mag namelijk niet te klein of te groot zijn. Een te kleine of te grote helm biedt niet de goede veiligheid en wij raden daarom ook af om een niet passende helm te dragen tijdens het fietsen. Maar hoe weet je of je de goede maat helm hebt?

Het bepalen van de juiste pasvorm kan je erg gemakkelijk zelf thuis doen. Pak een meetlint en meet de omtrek van jouw hoofd door het meetlint ongeveer 1 centimeter boven jouw wenkbrauwen te houden. Deze omtrek in centimeters is de pasvorm die je nodig hebt voor jouw fietshelm.

Fietshelm afstellen

Nu je de juiste maat fietshelm in handen hebt is het de bedoeling om deze goed af te stellen.

Het is erg belangrijk dat de helm recht op jouw hoofd zit. Zorg ervoor dat de helm niet te ver naar achter of naar voren zit, maar horizontaal net iets boven de wenkbrauwen.

Nu de helm goed op het hoofd is geplaatst, kan je de helm op maat afstellen aan de achterkant van de helm. Bij de meeste helmen kan je dit doen door middel van een draaiknop, maar sommige merken werken met een ander systeem. Zorg ervoor dat je de draaiknop voldoende aandraait, zodat deze niet meer los op je hoofd kan bewegen. Te strak is ook niet goed, de helm moet geen vervelende drukpunten op jouw hoofd veroorzaken.

Als de helm goed op het hoofd zit kan je de bandjes met gesp sluiting vastmaken. Het uiteinde van het bandje moet daarbij zodanig worden aangetrokken dat het geheel inclusief gesp sluiting net onder de kin rust en dus niet gaat knellen. Het mag niet zo zitten zoals op de foto hieronder.

Man-past-fietshelm

Wanneer moet je een fietshelm vervangen?

Een veel gestelde vraag onder fietsers: Wanneer moet ik mijn fietshelm vervangen?

Een Fietshelm moet worden vervangen als de helm bij een val een klap heeft gekregen. Dit heeft er waarschijnlijk voor gezorgd dat de helm van binnen beschadigd is. Deze beschadigingen zijn niet altijd zichtbaar, maar zorgen ervoor dat de helm niet meer 100% veilig is. Daarom is het nodig om een helm na een harde val altijd te vervangen.

Het is ook verstandig om een fietshelm om de 3 tot 5 jaar te vervangen, of u er nu mee bent gevallen of niet. Het schokabsorberende materiaal van een fietshelm slijt door de jaren heen altijd en kan na een aantal jaar niet meer 100% veilig zijn.

Tip: Bij een voldoende aangetrokken helmbandje dat niet knelt, heb je ruimte om twee vingers tussen het bandje en jouw keel te doen. Jouw helm zit dan strak genoeg voor de veiligheid, maar niet zo strak dat dit gaat irriteren.

Aan de bandjes van de fietshelm zitten aan de zijkanten, ter hoogte van de oren, ook dividers. Deze gespen zorgen voor een betere pasvorm rond de oren en moeten naar boven worden geschoven tot net iets onder het oor.

Wanneer je al deze stappen hebt gezet moet de fietshelm perfect zitten en kan je veilig op de fiets stappen. Op het filmpje hieronder leggen we het nog een keer duidelijk uit met behulp van een goede video uitleg.

Wanneer een fietshelm dragen

Op een racefiets of mountainbike is het zeker aan te raden om een fietshelm te dragen. Dit heeft direct te maken met de hogere snelheden die worden gehaald dan op een ‘normale’ fiets. De kans op lichamelijk letsel en de impact bij een val zijn hier veel hoger.

Op een e-bike is het ook verstandig een fietshelm op te zetten. De fietser is misschien minder gefocust op snelheid, maar de e-bike kan met gemak een snelheid van 25 km/uur bereiken. Op een speed pedelec (een elektrische fiets die snelheden tot wel 45km/u kan halen) is een fietshelm dragen verplicht. Je riskeert een boete wanneer je dit niet doet.

Verder raden wij ouders aan om kinderen altijd een helm te laten dragen op de fiets.

Tips voor kopen van een fietshelm

  • Koop nooit een tweede hands helm, je weet immers niet of deze van binnen al beschadigd is.
  • Krijg je het gauw warm en transpireer je veel tijdens het fietsen? Kies dan een helm met een goede ventilatie.
  • Overweeg een fietshelm met MIPS (Multi-Directional Impact Protection System) systeem. Het MIPS systeem is een extra laag aan de binnenkant van de helm. Als de helm bij een val in contact komt met de grond draait dit systeem mee waardoor de directe impact op het hoofd wordt verlaagd. Extra veilig dus!
  • Koop een fietshelm met goede reflectoren. Hierdoor ben je in het donker beter zichtbaar voor automobilisten.

Waarom wij?

Pech? Philip helpt u weer op weg!

Met de service bus van Het Fietshuys helpen wij u ook buiten onze winkel weer op weg. De service bus rijdt op de dagen maandag tot en met zaterdag, de bus zetten wij in om fietsen te halen en te brengen.
Fietshuys