Fietshelm juist afstellen: Zo hoor je ‘m te dragen!

Het juist afstellen van een fietshelm is vanzelfsprekend, maar wordt lang niet altijd op de goede manier gedaan. Voor uw eigen veiligheid is het belangrijk dat een fietshelm goed zit, zodat een klap op het hoofd tijdens een val goed wordt opgevangen. Op deze pagina leggen we u precies uit hoe u uw fietshelm moet afstellen en geven we een aantal tips over het kopen van een passende fietshelm.

De juiste fietshelm

Voordat je een fietshelm afstelt is het belangrijk dat je in eerste instantie de juiste maat fietshelm hebt. Deze mag namelijk niet te klein of te groot zijn. Een te kleine of te grote helm biedt niet de goede veiligheid en wij raden daarom ook af om een niet passende helm te dragen tijdens het fietsen. Maar hoe weet je of je de goede maat helm hebt?

De juiste pasvorm bepalen kunt u erg gemakkelijk zelf thuis doen. Pak een meetlint en meet de omtrek van uw hoofd door het meetlint ongeveer 1 centimeter boven uw wenkbrauwen te houden. Deze omtrek in centimeters is de pasvorm die u nodig heeft voor uw fietshelm.

Fietshelm afstellen

Nu u de juiste maat fietshelm heeft is het de bedoeling om deze goed af te stellen. 

Wat erg belangrijk is, is dat de helm recht op uw hoofd zit. Zorg ervoor dat de helm niet te ver naar achter of naar voren zit, maar horizontaal net iets boven uw wenkbrauwen. 

Nu de helm goed op het hoofd is geplaatst kunt u de helm in maat afstellen aan de achterkant van de helm. Bij de meeste helmen kan je dit den met een draaiknop, sommige merken werken met een ander systeem. Zorg ervoor u de helm goed aandraait zodat deze niet meer los op uw hoofd kan bewegen. Te strak is ook niet goed, de helm moet geen vervelende drukpunten op uw hoofd veroorzaken. 

Als de helm goed op uw hoofd zit kunt u het bandje vastmaken. Het bandje van de helm moet goed worden aangetrokken en mag niet zo zitten zoals op de foto hieronder.

Man past fietshelm

Als het bandje te strak zit is dat natuurlijk ook niet fijn. Zorg ervoor dat u uw bandje goed vastmaakt, maar u nog twee vingers tussen het bandje en uw keel in kunt doen. Dan is zit uw helm strak genoeg voor de veiligheid en zit de helm niet te strak zodat deze gaat irriteren.

Aan het bandje van de fietshelm zitten ook nog dividers. Deze moeten naar boven worden geschoven tot net iets onder het oor.

Wanneer u al deze stappen heeft gezet moet de fietshelm perfect zitten en kunt u veilig op uw fiets stappen. Op het filmpje hieronder leggen we het nog een keer duidelijk uit met behulp van een goede video uitleg.

Wanneer moet je een fietshelm vervangen?

Een veel gestelde vraag onder fietsers: Wanneer moet ik mijn fietshelm vervangen?


Wanneer je op je helm bent gevallen heeft de helm een klap gekregen. Dit heeft er waarschijnlijk voor gezorgd dat de helm van binnen beschadigd is. Deze beschadigingen zorgen ervoor dat de helm niet meer 100% veilig is. Daarom is het nodig om een helm naar een harde val altijd te vervangen.


Ook is het verstandig om een fietshelm om de 3 tot 5 jaar te vervangen, of u er nu mee bent gevallen of niet. Een fietshelm slijt door de jaren heen altijd en kan na een aantal jaar niet meer 100% veilig zijn.

Wanneer een fietshelm dragen

Wanneer u op een racefiets of mountainbike fietst is het aan te raden om een fietshelm te dragen. Omdat er met deze fietsen hogere snelheden worden gehaald dan op een ‘normale’ fiets is de impact bij een val ook hoger. Een val op het hoofd kan dan erge gevolgen hebben.


Op een speed pedelec (een elektrische fiets die snelheden tot wel 45km/u kan halen) is een fietshelm dragen verplicht. Wanneer u dit niet doet riskeert u een boete.


Verder raden wij ouders aan om kinderen altijd een helm te laten dragen op de fiets.

Tips voor kopen van een fietshelm

  • Koop nooit een tweede hands helm, je weet immers iet of deze van binnen al beschadigd is.
  • Krijgt u het snel warm tijdens het fietsen? Kies dan een helm met een goede ventilatie.
  • Overweeg een MIPS (Multi-Directional Impact Protection System) systeem. Een MIPS systeem is een extra laag aan de binnenkant van de helm. Als de helm bij een val in contact komt met de grond draait dit systeem mee waardoor de directe impact op het hoofd wordt verlaagd. Extra veilig dus!
  • Koop een fietshelm met goede reflectoren. Hierdoor bent u in de avond beter zichtbaar voor automobilisten.