Een e-bike kopen is vaak een dure aanschaf. Wij begrijpen dat u om die reden goed onderzoek wilt doen voordat u er een koopt. Daarom geven wij in dit artikel een aantal handige tips waar u op kunt letten bij het kopen van een e-bike.

Waar gebruikt u de e-bike voor?

In onze winkel inventariseren wij altijd naar uw wensen en verwachtingen. Gaat u lange of korte afstanden fietsen? Of wilt u een snelle sportieve e-bike zodat u sneller op uw locatie bent?

Als u van plan bent om lange afstanden te rijden met uw e-bike, zoals lange fietstochten, dan is het handig om een e-bike te nemen waarvan de accu een hoge actieradius heeft. Deze zorgt ervoor dat fietsaccu langer meegaat en u dus langere afstanden kunt fietsen. Als u kortere afstanden rijdt zoals een aantal kilometer naar uw werk of naar de supermarkt, dan kunt u ook een accu nemen met een lagere actieradius. Onder het kopje fietsaccu’s vertellen we u hier meer over.

Als u een beetje houdt van doorfietsen kunt u kiezen voor een high speed e-bike, ook wel een speed pedelec genoemd. Deze supersnelle e-bikes kunnen snelheden halen tot wel 45 km/u! Door deze hoge snelheid vallen dit soort fietsen onder de categorie bromfietsen. Daarom zijn dit soort fietsen altijd voorzien van een geel kenteken en zult u een fietshelm moeten dragen tijdens het rijden op deze fiets.

Fiets comfort

Een goede e-bike moet comfort bieden. De Fietsersbond heeft daarom onderzoek gedaan naar hoe een fiets een stuk comfortabeler kan worden.

Een verende zadelpen zorgt voor een trillingsreductie op het zadel. Dit houdt in dat het alle trillingen en klappen opvangt als u over een hobbel of onverharde weg rijdt. Dit is erg fijn en biedt extra comfort aan uw fietsrit.

Een goede verende voorvork (de vering in het voorwiel) zorgt voor een trillingsreductie op het stuur, wat leidt tot extra comfort op de handen, polsen en armen.

Ook het type band van de fiets kan het verschil maken. Zo zorgen ook bredere banden voor minder trillingen en dus meer comfort tijdens het fietsen.

Neem deze opties mee in de keuze van een e-bike zodat uw fiets zo comfortabel mogelijk rijdt.

Fietsaccu’s

Bij ons heeft u de keuze uit verschillende accu’s.
De fiets komt altijd standaard met een accu. Deze accu heeft een lage actieradius. De standaard accu ligt is per merk verschillend maar ligt meestal tussen de 300w of 400w, dit is goed voor 30-45km actieradius. Afhankelijk van het merk zijn er dus verschillende opties qua accu. Elke accu heeft een andere actieradius. Graag geef ik een richtlijn. Let op: De actie radius is een richtlijn. Dit kan per merk fiets en berijder verschillen. Ook is de temperatuur van invloed op de actie radius. Hoe kouder het is hoe minder ver u kunt rijden.

Een vraag die in u op zou kunnen komen met betrekking tot de fietsaccu’s is: “Maakt het uit of ik een accu in het frame heb of achterop mijn fiets?” Het antwoord op die vraag is lastig uit te leggen. Want elke fiets heeft dus zijn eigen gewichtsverdeling en daarmee ook zijn eigen rijeigenschap. Een accu in het frame vind men vaak mooier. Voor lange fietstochten vind ik een accu in het frame ook fijner. De fiets is dan stabieler. Wilt u heel wendbaar zijn en snel door de drukke stad fietsen, dan kan een accu achterop fijner zijn omdat er dan weinig gewicht voor in de fiets zit zodat u makkelijk kunt manoeuvreren. Bij de e-bikes van Het Fietshuys zijn alle accu’s altijd uitneembaar. Zowel van de accu’s in de bagagedrager als de accu’s in het frame. Zo kunt u de accu op elke plek opladen en bent u niet afhankelijk van een stopcontact in de buurt van uw fiets.

tips kopen e-bike

 

Motor en soort trapondersteuning

Bij een e-bike kunt u kiezen tussen een achterwiel-, voorwiel-, of middenmotor.

Een achterwielmotor zorgt ervoor dat het lijkt alsof u wind in de rug heeft. Dit soort motoren zit voornamelijk op onze speed pedelec fietsen. Deze motoren hebben erg veel power.

Bij een voorwielmotor voelt het alsof u vooruit wordt getrokken. Op onze voorwielmotoren zit een rotatiesensor, dit zorgt ervoor dat u altijd een gelijke trapondersteuning krijgt ongeacht hoeveel kracht u op de trappers zet. De voorwiel motor gaat altijd naar zijn maximale snelheid. U kunt dus moeilijker zelf uw snelheid reguleren.

Een middenmotor geeft u doorgaans het gevoel alsof u op een ‘normale’ fiets rijdt. Onze middenmotoren zijn uitgerust met een trapkrachtsensor. Deze reageert op de kracht die u zelf zet bij het fietsen. Als u meer minder kracht zet op de pedalen, dan zal de trapkrachtsensor ervoor zorgen dat er meer ondersteuning komt. Dit is ideaal als u bijvoorbeeld een berg of brug op fietst.

Wat als fijnst wordt ervaren verschilt vaak per persoon. Het ligt er namelijk aan voor wat voor doeleinden u die fietst wenst te gebruiken. Gezien het feit dat een fiets met een middenmotor het meest lijkt op een ‘normale’ fiets wordt deze vaak als het fijnst ervaren.

De middenmotor is ook een heel betrouwbaar en stabiel systeem. Dit maakt hem iets duurder dan de voorwielmotor, maar dat is het prijsverschil zeker waard.

Ook zit er verschil in de kracht van de motoren. De kracht van de motor wordt aangegeven in newtonmeter (Nm). Het Fietshuys werkt met vier verschillende motoren:

Welk vermogen u nodig heeft voor uw e-bike hangt af van waar u de e-bike voor gaat gebruiken. Een advies van een van onze specialisten kan daarbij helpen.

Onze e-bike merken

Het Fietshuys biedt een breed aanbod aan elektrische fietsen. Merken met een stevig profiel en een garantie voor kwaliteit. Klik hieronder op onze verschillende fietsmerken om deze beter te bekijken.

Kom eens langs in onze fietsenwinkel in Amstelveen – 7 dagen per week open

We hopen dat we u middels dit artikel een beetje in de goede richting hebben kunnen helpen in de zoektocht naar een nieuwe e-bike. Uiteraard gaat er niks boven het uittesten van de verschillende mogelijkheden die wij hier zojuist hebben benoemd. Kom daarom eens langs bij Het Fietshuys, dan kunnen wij u verder helpen met het uitzoeken van een goede e-bike die bij u past. Ook een proefrit maken is bij ons altijd mogelijk.