Welke framemaat fiets moet ik hebben?

Het blijft een belangrijke vraag bij het kopen van een nieuwe fiets, welke framemaat heb ik nodig voor mijn fiets? Bij een te groot frame kunt u met uw voeten niet goed bij de grond waardoor u niet makkelijk af kan stappen. Bij een te klein frame kunt u geen goede trapbeweging maken waardoor u niet al uw spieren gebruikt. Het fietsen kost dan dus onnodig veel energie. Bij een e-bike is de snelheid waarmee u fietst hoger dan bij een normale fiets. Het is dan extra belangrijk om een juiste framemaat te hebben. U zit dan zo stabiel mogelijk op de fiets en vermijdt onnodige gevaarlijke situaties.

Welke framemaat heeft mijn huidige fiets?

Er zijn in Nederland meer fietsen dan dat er mensen wonen. De gemiddelde Nederlander heeft 1.3 fietsen, een grote kans dat u thuis al een fiets hebt staan. U kunt de framemaat van deze fiets dan aflezen. Vaak staat de framemaat op een sticker boven het slot, bij de trapas of op de buis onder het zadel. Als de fiets al oud is kan het zijn dat u de framemaat niet meer kunt aflezen. Dan kunt u de framemaat ook opmeten. U meet dan de afstand van het midden van de trapas tot het punt waar de zadelpen in het frame komt.

Hoe bereken ik mijn framemaat?

De framemaat bij fietsen voor volwassenen wordt uitgedrukt in centimeter. De ideale framemaat voor uw fiets is afhankelijk van uw binnen beenlengte. De ideale framemaat voor uw fiets berekent u gemakkelijk door een aantal stappen te volgen:

  • Pak een meetlint.
  • Trek uw sokken en schoenen uit.
  • Ga tegen een muur staan en zet uw voeten 20 centimeter uit elkaar.
  • Meet de afstand vanaf het kruis tot de grond (dit is de binnen beenlengte).
  • Vermenigvuldig de uitkomst (in centimeter) met 0.68.
  • Dat is de ideale framemaat voor uw fiets!
  • Als u kiest voor een zadel met verende zadelpen trek je nog 4 cm van de ideale framemaat af.

U kunt ook kijken naar het volgende tabel, daar staat welke framemaat voor een fiets hoort bij welke lichaamslengte.*


Lichaamslengte in cm

Framemaat in cm

160-165

43-47

165-170

45-49

170-175

49-53

175-180

53-57

180-185

55-58

185-190

57-61

190-195

59-63

195-200

59-65

*dit is slechts een indicatie

Persoonlijke voorkeur framemaat fiets

Iedereen heeft zijn eigen eisen voor een fiets. Niet iedereen gebruikt een fiets op dezelfde manier of voor het zelfde doel. Een keuze voor een bepaalde framemaat hangt af van wat u zelf prettig vindt. Over het algemeen kiezen mensen bij sportief gebruik van een fiets voor een kleiner frame, dit zorgt ervoor dat je stabieler en wendbaarder bent. Als een fiets vooral wordt gebruikt voor langere afstanden en rustiger fietsen dan kiezen mensen vaker voor een groter frame. U kunt eigenlijk maar op één manier achter de juiste framemaat komen, door een proefrit te maken op fietsen met verschillende frame maten. Bij het Fietshuys geven wij u graag passend advies in onze winkel. Hiervoor kunt u een afspraak maken Het Fietshuys, of kom eens binnenlopen in onze winkel.

Welke framemaat bij een kinderfiets?

Bij een kinderfiets wordt de grootte aangegeven door het aantal inches van de banden. Aangezien kinderen nog groeien wordt er bij twijfel tussen twee maten vaak gekozen voor de grootste.

In het volgende tabel staan de lichaamslengtes en bijbehorende maten voor de banden.

Lichaamslengte in cm

Bandgrootte in Inch

95-105

12

105-112

16

110-117

18

115-122

20

120-130

22

125-140

24

135-150

26

Meer informatie

Heeft u verder nog vragen over framematen of andere fiets gerelateerde vragen? Neem dan contact met ons op of kom eens langs in onze winkel.