Waar moet je op letten bij het kopen van een stadsfiets?

Een stadsfiets is bedoeld voor fietsplezier. Snel, gemakkelijk en stijlvol. Wellicht ben jij aan het overwegen om een stadsfiets aan te schaffen. Wij van het Fietshuys zetten graag een aantal tips voor jou op een rij. Wij vinden het namelijk heel belangrijk dat jij een goede keuze maakt. Ook jij moet optimaal kunnen genieten van een stadsfiets, het is per slot van rekening iets wat je niet dagelijks koopt. Welke vragen gaan door jouw hoofd bij het kopen van een stadsfiets? Met andere woorden, waar moet jij op letten bij het kopen van een stadsfiets?

 1. Bereken jouw framemaat

We willen voorkomen dat jij een stadsfiets koopt die of te klein of te groot is. Bij een fiets is het van belang dat je de juiste framemaat voor jezelf uitzoekt. Deze maat wordt bepaald door de lichaamslengte. De voor jou geschikte framemaat kun je als volgt opmeten: 

  • Ga met de rug tegen de muur staan met de voeten twintig centimeter uit elkaar 
  • Meet de afstand vanaf het kruis tot aan de grond, dit is de binnenbeenlengte
  • Deze lengte in centimeters maal 0,66 is voor jou de juiste framehoogte
  • Twijfel je tussen twee framematen? Kies voor een sportieve fiets dan voor de lagere van de twee framematen.

 2. Vraag jezelf al waar je de fiets voor gaat gebruiken.

Stadsfietsen zijn in veel verschillende soorten en maten op de markt. En in vele verschillende modellen. Voordat jij een fiets gaat aanschaffen, moet je jezelf goed afvragen waar je deze voor gaat gebruiken. Misschien wil jij de fiets gebruiken voor het overbruggen van dagelijkse lange afstanden? Of heb je de fiets slechts nodig voor korte ritjes door de stad? Om op weg te gaan naar een het werk of naar een feestje. De Union fietsen zijn uiterst geschikt voor het laatste doel. Korte, snelle ritjes zijn gemaakt voor onze snelle modellen. 

 3. Wil je de fiets persoonlijk maken?

Een fiets is persoonlijk en moet bij jou passen. Voor vele fietsers is dit de reden om een aangekochte fiets te verbouwen naar een nog hipper of sneller model. Uiteindelijk voelt de fietser zich dan nog meer thuis op zijn of haar fiets. Dit levert nog meer fietsplezier op. Van onze fietsen moet je weten dat deze te customizen zijn. Het zadel, het stuur en de wielen zijn allemaal te demonteren en zijn geschikt om te verwisselen met andere onderdelen. Kortom, je kunt jouw fiets ombouwen naar jouw eigen wensen. 

 4. Wie doet het onderhoud?

Een goede fiets verdient minstens zo goed onderhoud. Een fiets blijft simpelweg langer van waarde als regelmatig aandacht wordt geschonken aan de conditie. Vraag jezelf goed af door wie je het onderhoud wilt laten doen. Doe je dat zelf? Of heb je een handig familelid die het voor jou kan doen? Of ken je een fietsenmaker waaraan je dat uitbesteed? Uiteraard kunnen wij bij het Fietshuys dit met veel plezier voor je doen op onze werkplaats.

Wij wensen jou heel veel fiets plezier 🙂